Intrebari Frecvente

Instalatii Gpl / Intrebari Frecvente

Gaz petrolier lichefiat ( LP gaz sau GPL ) este un combustibil de hidrocarburi care cuprinde propan, butan sau de propilena, fie separat, fie ca un amestec de oricare dintre ele.

Calitatea GPL-ului pentru uzul automobilelor este controlata pentru a asigura Ce este combustibilul GPL?o performanta consecventa vehiculului in toate conditiile de trafic. Gazul lichefiat este sub presiune moderata, atunci cand a permis sa revina la vapori se extinde 270 de ori volumul sau lichid.

Acest lucru permite ca GPL-ul sa fie stocat ca un compact lichid, dar utilizat ca vapori uscat gazos. GPL nu este toxic, coroziv, este fara plumb si mai greu decat aerul. Este produs prin fractionarea rafinarii petrolului sau este obtinut din gaz natural.

GPL-ul este un combustibil excelent pentru autovehiculele care sunt nevoite sa se incadreze in normele de poluare devenite din ce in ce mai stricte.

Instalatia secventiala este o instalatie folosita pentru masinile cu Ce este instalatia GPL?injectie multipunct. Aceasta garanteaza motorului o pierdere minima de putere in comparatie cu sistemul traditional de GPL. Datorita  preciziei de dozare a gazului sistemul secvential  este caracterizat printr-o buna dinamica in mers, siguranta, precum si prin respectarea noilor norme de poluare in vigoare.

Avantajul major in folosirea GPL este potentialul de economisire a costurilor, poate fi de pana la 50% mai ieftin decat benzina.
Alte avantaje sunt emisiile reduse de gaze, o mai lunga de viata a motorului si, in unele cazuri, o performanta mai buna.

Montatorul dvs este cel in masura sa va dea raspunsul. Acesta este cel care ar trebui sa stabileasca tipul instalatiei gpl compatibila cu masina dvs. in functie de tipul si puterea motorului, anul fabricatiei, etc.

Da, exista, insa numarul acestor cazuri este foarte mic, in cazul masinilor echipate cu motoare cu injectie directa.

Da, instalatiile gpl marca Fratelli suporta motoare cu 3-4-5-6-8 cilindrii, motoare aspirate sau turbo.

Categoric NU. Rezervoarele de gpl sunt facute din otel special gros de 3-4 mm si rezista la o presiune de cateva zeci de ori mai mare decat presiunea pe care o aveti in mod normal in rezervor atunci cand alimentati intr-o statie gpl. Ca masura de protectie acestea se pot umple doar la 80% din capacitatea lor pentru ca gpl-ul sa se poata dilata. Multivalva atasata rezervorului este prevazuta cu o supapa speciala in caz de incendiu, care elimina gazul treptat, fara ca rezervorul sa explodeze.  Practic un rezervor de gpl este mai sigur decat unul de benzina. Chiar si in cazul unui impact direct in care masina este distrusa complet acesta nu elimina schije si refuleaza gazul in mod controlat eliminand posibilitatea unei explozii.

Nu, dimpotriva, este doar un mit raspandit. GPL-ul este un carburant mai curat decat benzina, care nu lasa depuneri de calamina in motor, are o ardere completa, ce prelungeste viata bujiilor si nu murdareste uleiul, datorita faptului ca particulele de gaz nu se amesteca cu uleiul. Cea mai raspandita poveste este “arderea uscata”. Arderea prin felul ei este “uscata” indiferent de tipul de combustibil. Motorul in 4 timpi are instalatie proprie de ungere, instalatie ce asigura ungerea sub presiune a tuturor componentelor in miscare, supuse frecarii, inclusiv a supapelor si a cilindrilor.

NU. Instalatiile GPL de ultima generatie (injectia secventiala) asigura performante excelente masinii dvs. Pierderea de putere fiind insesizabila (2-3%), ea putand fi observata doar pe standul dinamic.

Da. Procedura este insa foarte simpla. Instalatia se omologheaza la R.A.R (Registrul Auto Roman). Trebuie sa va prezentati cu certificatul de inmatriculare, cartea de identitate, buletinul si documentele eliberate de montatorul dvs. Instalatia  se monteaza conform unor reguli bine stabilite, dupa care este verificata de catre montatorul dvs. R.A.R-ul la randul sau verifica si constata daca au fost indeplinite conditiile necesare omologarii (amplasare corecta a pieselor, montaj, serii, marci de omologare), pretul acesteia fiind de aproximativ 160 Ron

Da.  GPL-ul este doar o alternativa. Masina dvs. va putea functiona pe ambele combustibiluri, atat pe gaz cat si pe benzina, astfel autonomia ei crescand considerabil.

Utilizarea de GPL in vehicule este controlata de regulamentele si codurile in vigoare in Romania. Rezervoarele sunt fabricate dintr-un aliaj special ( tratat impotriva fisurilor ) de 20 de ori mai rezistent la strapungeri decat rezervoarele de benzina, metanol sau etanol, cu o grosime de 3,5 mm.

Pentru ca GPL nu contine aceeasi cantitate de energie ca benzina, atat consumul de combustibil si energie vor fi un pic mai mici. Cu toate acestea, vehiculele mai noi sunt, in general, mai putin afectate.
O crestere cu pana la 5-10% a consumului de combustibil poate fi de asteptat, dar acest lucru este compensat de un cost mai mic pe litru de GPL.

Conversia in sine nu modifica masina mult: se adauga noile echipamente, dar foarte putin din echipamentului existent este modificat sau eliminat.

Combustibil Dual – inseamna un vehicul ce poate functiona pe unul din cei doi combustibili, de obicei, pe benzina sau GPL.

O reducere semnificativa in uzura motorului de ansamblu este normala, atunci cand se utilizeaza GPL. Acest fapt se intampla mai ales la pornirile pe timp rece pentru ca GPL-ul nu spala lubrifierea uleiului de pe peretii cilindrilor.
Motoarele moderne sunt in mod special potrivite pentru conversia la GPL. Cu toate acestea, ar trebui sa verificati documentatia producatorul vehiculului dvs. pentru a va asigura ca acesta este potrivit pentru utilizarea cu GPL.

Nu, in cele mai multe cazuri este necesar doar comutarea de la un combustibil la altul. Modelele noi de vehicule incep cu pornirea pe benzina, apoi in mod automat se comuta pe gaz. Cantitatea de combustibil din rezervor este indicat prin cele trei leduri pe comutator

Dacia Logan

Rezervor clasic, cilindric, amplasat in portbagaj de 60 de litri, dimensiuni 315 mm inaltime, 870 lungime mm sau in locul rotii de rezerva in interiorul masinii, de 47 litri cu dimensiunile 600 mm diametru cu 200 mm inaltime.


Dacia Logan MCV

Rezervor clasic, cilindric, amplasat in portbagaj de 60 de litri, dimensiuni 315 mm inaltime, 870 lungime mm sau in locul rotii de rezerva sub masina, de 43 litri cu dimensiunile 600 mm diametru cu 200 mm inaltime.


Dacia Duster 2×4

Rezervor clasic, cilindric, amplasat in portbagaj de 60 de litri, dimensiuni 315 mm inaltime, 870 lungime mm sau in locul rotii de rezerva in interiorul masinii, de 47 litri cu dimensiunile 600 mm diametru cu 200 mm inaltime.


Dacia Duster 4×4

Rezervor clasic, cilindric, amplasat in portbagaj de 60 de litri, dimensiuni 315 mm inaltime, 870 lungime mm sau in locul rotii de rezerva sub masina, de 43 litri cu dimensiunile 600 mm diametru cu 200 mm inaltime.

Întrebări frecvente

Dacă informaţia dorită nu se regăseşte în site, ne puteţi contacta folosind formularul.

Please wait...